utorak, 13. studenoga 2012.

Izbjegnite katastrofe tijekom blagadana

Praznici su vrijeme radosti i okupljanje obitelji...i biljaka. 
Ako ne znate na što mislim, da razjasnim, hortikultura igra iznenađujuće veliki dio blagdana.

Koristimo zimzelena božićna drvca, vijence, božićne zvijezde (poinsettias), imele itd...
Sve ove biljke imaju veliku povijesno i simbolično značenje za božićne blagdane...doslovno su nezamislivi blagdani bez ovih biljaka. 

Ponekad, ipak, blagdanska hortikultura može uzrokovati neke neugodnosti za nas.  
Prije unošenja u dom, drvce treba dobro provjeriti i iglice treba dobro obrisati, odstraniti prljavštinu i osušiti, da iglice ne budu mokre.
U krajnjem slučaju da ne dođe do toga da vaše dijete ili kućni ljubimac progutaju iglicu jer to vodi do bolesti. Ako koristite živo drvce, tada bi bilo najbolje da ga zalijete vodom prije nego ga uneste u kuću. Pazite gdje postavljate drvce da ne bude preblizu vatre, iako je puno ljepše da drvce stoji blizu kamina, to nije i najpametnije jer može doći do tragedije - požara. Također dobro provjerite lampice kojima ćete ukrasiti drvce, da su sve lampice ispravne, da su žice zaštićene tako da ne dođe do kratkog spoja ili kakvih iskrenja a tada bi drvce u trenu planulo. 

Nemojte dopustiti da se vaši prekrasni blagdani pretvore u tragediju i postanu tužno sjećanje...izbjegnite ovakve slučajeve. 

         Presušena božićna drvca 

Božićna drvca centar su božićnih blagdana, no većinom se koriste posječena drvca, koja se stavljaju u topla i sušna mjesta, a kako su drvca bez korijenja ne dobivaju vodu i jako se brzo suše, te to može dovesti do požara. Drvce održavajte svježe i mokro zbog sigurnosti vaše obitelji. 
Kada doneste drvce doma,odmah ga stavite u kantu sa vodom ili na postolje za drvca koje ima rezervarčić sa vodom. Svježe odsječena jelka će apsorbirati iznenađujuće veliku količinu vode tijekom prvih nekoliko dana, pa budite sigurni da provjerite i napuniti rezervoar najmanje dva ili tri puta dnevno.

Različiti kemijski aditivi koji navodno smanjuju zapaljivost stabla nisu potrebni. Obična voda je sasvim dovoljna, u stvari, neki od aditiva može blokirati stablu sposobnost da uzme vodu, drugi mogu izazvati rast bakterija u spremniku, ili predstavljati zdravstveni rizik za kućne ljubimce.       
I nikada nemojte koristiti zapaljene svijeće u blizini drvca.

         Obiteljsko siječenje drvca - štetočine na drvcu

 Posiječena stabla ponekad imaju vlastite organske "ukrase" već u prilogu, u obliku jajeta SACS, čahure i hibernacije insekata.  
Nakon nekoliko dana u lijepoj, toploj dnevnoj sobi, oni imaju tendenciju da se izlegu.
Prije nego dovedete drvce morate ga dobro provjeriti. 

Većina vrećica sa jajima i čahurama će biti smješten unutar stabla, skrivene među iglama. 
 Provjera stabla dok je još uvijek u ležećem položaju ispred kuće vam daje bolji pogled na donje niže grane. Kukuljica i remenje se može obrisati i ukloniti. 
 Ako to učinite i pronađete vrećice jaja bogomoljke (oni su sivkasto smeđe boje, veličine oraha), pažljivo ga uklonite i vežite na grm ili stablo u vašem dvorištu.


Nikako ne prskajte stablo s insekticidom. Kemijski sastav može napraviti stablo više zapaljivim, a ni udisanje zraka otrovanog sa insekticidom nikako nije dobra opcija.

Naravno, ponekad je biljka sama po sebi koja može izazvati nevolje...

     
               
                      Bobice božićne imele - otrovne biljke



 
Popularan mit - da je cvijet božićna zvijezda - poinsettias, otrovna.  
To je dokazano da nije točno.
Nije otrovna, ali to ne znači da ju možete dodati u salatu. 


Uvijek je moguće da netko ima alergiju na biljke (baš kao alergija na jagode), neki ljudi su poznati da njim se razvije iritacija kože u dodiru s mliječnim sokom. 


Bobice od imele mogu biti toksična u velikom broju.

To je osobito velika briga s kućnim ljubimcima i vrlo male djece, gdje je samo par bobica može biti dovoljno da uzrokuje probleme.  

Sjeme unutar crvenih bobica yews su otrovne, a božikovina bobica može uzrokovati probleme u želucu.  
Svi dijelovi božikovine  može biti otrovan ako se jede.

Najčešća trovanja događaju se i trovanjem hrane, najčešće čokoladom...držite slatkiše na podalje od kućnih ljubimaca.




                                                                                             

Nema komentara:

Objavi komentar