petak, 25. studenoga 2011.

DJED BOŽIĆNJAK

Joulupukki, Djed Božićnjak ili Djed Mraz je izmišljeni lik koji djeci donosi darove za Božić a svoje podrijetlo vuče od kršćanskog sveca, tako je na zapadu priča krenula s Nizozemskim Sinter Klaasom, kako su zapravo nazivali Svetoga Nikolu.
Za preobrazbu svetog Nikole u lik Djeda Božićnjaka zaslužna je protestantska reformacija koja je započela u britanskoj kolonijalnoj Americi u New Amsterdamu (današnji New York) kada su nizozemski iseljenici u Ameriku prenijeli priču o svetom Nikoli i tada je Sinter Klaas postao Santa Claus kako ga i danas zovu.
Američki novinari su tijekom 19.stoljeća mnogo pridonijeli popularnosti Djeda Božićnjaka, te on je postao veseli, debeli djed koji živi na Sjevernom polu, i koji za vrijeme Božića na svojim saonicama uveseljava i raznosi poklone svoj djeci na svijetu.
 Moderni lik Djeda Božičnjaka kojeg svi znamo, djelo je Thomasa Nasta, koji ga je nacrtao prema opisu iz pjesme za djecu iz 1823. godine.
Današnji Djed Božićnjak je stari, bucmasti veseljak u crvenom odijelu sa crvenom kapom koji živi na planini Korvatunturi u malom mjestu Napapijri u Finskoj, gdje uz pomoć svoje supruge Mouri i „patuljaka vilenjaka“ cijele godine priprema poklone a kad stigne Božić, on sjedne u svoje saonice i upregne svojih osam sobova te jurne cijelom zemaljskom kuglom i dostavlja  darove. Prema tradiciji, na Badnju večer objese se prazne čarape uz kamin i tada u noći na Božić, Djed leteći na saonicama koje vuku jeleni, ide po kućama, spusti se niz dimnjak i ostavlja darove u čarapu ili pod božićnim drvcem.
 Možemo reći da je Djed Božićnjak najjači turistički proizvod Laponije te ljudi rado posjećuju Finsku. Taj stari debeli veseljko svake godine privuče oko pola milijuna posjetitelja u Santa Claus Park. Svake godine u sjevernoj Švedskoj u Lapplandu održava se natjecanje za  titulu najboljeg Djeda Božićnjaka u kojem se skupljaju natjecatelji iz cijelog svijeta te u igrama pokazuju svoje vještine. Natjecanje se sastoji od tradicionalnih igara; penjanje na dimnjak, trka saonica, jedenje kaše, izbacivanje iz saonica te nošenje s najstresnijim danom za ovaj poziv, Božićem.

Nema komentara:

Objavi komentar