petak, 18. studenoga 2011.

BOŽIĆNA ZVIJEZDA

Božićna zvijezda ili mlječika, diljem svijeta poznata je kao božićni cvijet, jer svojom žarko crvenom bojom naspram tamnozelenih listova pristaje ugođaju i dekoraciji blagdanskog ambijenta.



Cvjetovi ove biljke prilično su neupadljivi sa sitnim žutim komuškama i prašnicima u sredini.
Ono što ovu biljku čini privlačnom su upadljive boje velikih listova ili brakteja koji okružuju te cvjetove.
Ova biljka sadrži otrovan, mliječni sok koji istječe iz stabiljke pri oštećenju ili obrezivanju.
Božićna zvijezda biti će pravi ukras u vašem doma za vrijeme božićnih blagdana, ako je lijepa i zdrava, a da biste to postigli, kupujte samo zdrave biljke svjetlozelenih svježih listova, sa izrazitom bojom brakteja i više cvjetnih glavica, od kojih su neke otvorene a neke su u pupu.
Pazite da žute komuške ne otpadaju, zato jer tada će se dogoditi da će brakteje biti kraćega vijeka.
Nemojte kupovati biljke na kojima lišće žuti i otpada, ili one koje biljke koje su bile izložene hladnoći ili propuhu na otvorenim štandovima, zato jer takve biljke će se vrlo teško prilagoditi uvjetima u stanu ili kući i najvjerojatnije će ubrzo uginuti.

Biljku postavite na prirodnom svjetlu, a zimi na izravnom suncu.
Dok raste,biljku sklonite sa izravnog sunčevog svjetla, održavajte zemlju dovoljno vlažnom i ne dopustite isušivanje biljke. Nakon cvatnje zalijevajte je samo jednom na tjedan i održavajte je prilično suhom.
Nemojte biljku stavljati blizu radijatora zbog toga jer smanjuju vlažnost zraka, a dok su brakteje u boji,
najbolje joj odgovara temperatura između 12 i 21 stupanj C, samo u doba mirovanja temperatura može biti i niža, ali biljka neće preživjeti mraz.
Tek nakon obrezivanja i presađivanja biljke, pojačajte zalijevanje, svaki dan je prskajte vodom, najbolje kišnicom tako da listovi ostanu svježi. Nemojte prskati po braktejama i izbjegavajte propuh.

Svaka dva tjedna vodi dodajte umjetno gnojivo.
Kod uzgoja biljke pazite da se ne nalazi na pretamnom, suhom i toplom mjestu jer će listovi početi žutjeti, uvijati se i otpadati zajedno sa cvjetnim glavicama.
Ako se dogodi da biljka vene i otpadaju joj listovi to znači da je pretjerano zalijevate ili je zemlja suha.
Zbog preniske temperature, ili izloženosti vrućem ili hladnom propuhu otpadat će joj listovi.

Nema komentara:

Objavi komentar