subota, 19. studenoga 2011.

VUNENI ZAGRLAJ

Kada počne jesen i hladnije doba godine, iz ormara se vadi zimska odjeća, nezaobilazni su vuneni šalovi, rukavice i kaputi. Svi mi imamo barem jedan omiljeni vuneni džemper koji nas grije u hladnim zimskim danima.
 Vuna se koristi još od davnina.
Već u kamenom dobu, ljudi su se ogrtali ovčjim krznom a proces pređenja vune star je četiri tisuće godina.
Na teritoriju današnje Engleske, Rimljani su osnovali prvu radionicu za proizvodnju vunene odjeće oko 50. godine nove ere.
Vuna je na svojstven način pomagala u preživljavanju Eskima, Laponaca, Tibetanaca, Kašmiraca i Sibiraca.
Vuna je, naime, odličan toplinski izolator, ujedno propušta vlagu tako da na jednoj strani upija znoj i ostalu tjelesnu vlagu a na drugu je stranu iznosi.Vunu možete naći na svim kontinentima, dok je za australsko otočje ona sinonim gospodarskoga napretka. U svijetu je poznato desetak vrsta vune, od kojih su Kashmir, Mohair i Kamel, ali najcjenjenija je vuna australskih ovaca Merino s karakterističnom dlakom. Vuna štiti od hladnoće i vlage čak i na –30 C. Manje je poznato da stanovnici najtoplijih pustinjskih predjela Afrike, Azije i Australije, gdje se temperature penju i preko 50 C, također upotrebljavaju vunene odjevne predmete.Vunena vlakna prekrivena su prirodnom masnoćom koji se zove lanolin. Lanolin ima antibakterijsko djelovanje. Površina vunenih vlakna podsjeća na riblju krljušt, i prljavština teško prodire u njihovu unutrašnjost pa se lako uklanja četkanjem.
 Zato je prekrivače od vune dovoljno oprati jednom do dvaput godišnje. Tako se ni vunena odjeća ne mora prati odmah poslije svakog oblačenja, zato jer čista vuna ne privlači prljavštinu, ne zadržava neugodne mirise i ne proizvodi statički elektricitet.Svježe mrlje na vunenoj odjeći uklonite tapkajući ih čistom krpom kako ih vunena tkanina ne bi upila, nikako nemojte trljati. Bitno je da umrljanu vunenu odjeću nikad ne peglate zato jer tada se prljavština veže za tkaninu. Izbjegavajte jake deterdžente i izbjeljivače zato jer uništavaju vunenu tkaninu, čak je mala količina dovoljna da vunena vlakna požute i postanu kruta. 
Vuna se pere ručno u mlakoj vodi sa blagim deterdžentom tako da tkaninu potopite, ostavite nekoliko minuta da upije vodu te onda operite laganim stezanjem. Poslije pranja, tkaninu trebate isprati hladnom vodom, nikako je nemojte snažno cijediti, sušite je tako da je položite na ručnik, daleko od direktnog sunca i izvora topline. Vunu možete oprati u mašini za odjeću ali na posebnom programu za vunenu tkaninu, nemojte ju sušiti u sušilici. 
 Pravilnim održavanjem, vunena odjeća godinama će ostati kao nova. Vunena tkanina se malo gužva tako ukoliko je želite izglačati koristite glačalo na paru i preko stavite vlažnu i čistu pamučnu krpu kako se ne bi sjajila. Vuna ima mnogo prednosti ali jednu veliku manu, moljci je obožavaju i pregristi će i debelu plastičnu vreću da dođu do vunene tkanine. Prije spremanja u ormar, vunu dobro operite i tako ćete spriječiti napad moljaca. Također, moljcima smeta svjetlost i stalno prevrtanje po ladicama, njihove napade spriječiti ćete tako da svoju omiljenu vunenu odjeću koju nećete oblačiti nemojte skloniti u kut ormara nego je držite u ladicama gdje držite svakodnevnu odjeću-rezultat je da stalno prevrtanje i provjeravanje će otjerati male štetočine. 

2 komentara:

  1. Jel znaš možda gdje bi bilo dobro kupiti zimsku jaknu , gledala sam dosta ponuda pa jel imas neku preporuku?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve ovisi o željama i mogućnostima, a danas nije problem ni mjesto stanovanja jer se dosta toga može kupiti na internetu.
      Ima dobrih proizvoda na stranici koja se nalazi poveznici.
      Da li vas zanima neka određena marka, model ili vam to nije bitno i koliko ste spremni izdvojiti?
      Ako ste u mogućnosti da odete u neki trgovački centar tamo ćete vjerojatno pronaći nešto za sebe.

      Izbriši