ponedjeljak, 21. studenoga 2011.

BOŽIĆNI SAJAM - ČAROLIJA ADVENTA

Zbog posebne blještave, blagdanske atmosfere koja tijekom prosinca vlada diljem Europe, adventska putovanja, sudeći prema prodaji, sve su popularnija. U neku od europskih metropola na advent se može već za nekoliko stotina kuna.
Ponuda je velika, od klasičnih destinacija kao što su Beč, Prag, Budimpešta, gradova južne Njemačke do, recimo, Londona, Milana ili Pariza, u kojem adventski turisti spajaju predbožićni ugođaj i šoping.
Za najrazvikanije i udaljenije europske metropole po osobi treba izdvojiti minimalno između tri i četiri tisuće kuna, u bližu Budimpeštu se na tri dana može za 585 kuna, u Prag na četiri dana za 995 kuna, a u Bratislavu, u aranžmanu s dva noćenja, za samo tristotinjak kuna. Mnogi ljubitelji predbožićnog ugođaja u Europi priuštit će si ga i u vlastitoj organizaciji.
Britanski tabloid Mirror sastavio je top listu deset najpopularnijih božićnih sajmova u Europi.
Na njoj su četiri sajma u Njemačkoj; najveći u Nürnbergu (privuče oko dva milijuna posjetitelja iz svih krajeva svijeta) te sajmovi u Berlinu, Dresdenu i Münchenu.
Francuski gradić Lille koji smješten nedaleko belgijske granice, Tallinn,glavni grad Estonije smješten u Finskom zaljevu, te glavni grad Danske Kopenhagen, preporučaju se kao vrhunski doživljaj.
Na listi nezaobilazni su Beč, Budimpešta i Prag, a Božićni sajam ili Christkindlmarkt u Salzburgu jedan je od najstarijih u Europi, a u vrijeme adventa posjete ga stotine tisuća turista.
Korijene vuče još iz 15. stoljeća, a u svom romantičnom okružju, vjerojatno je najsposobniji prizvati božićnu toplinu. Snijegom pokriveni krovovi, miris kuhanog vina, tradicionalni kolačići i ručno izrađeni ukrasi, faktori su koji će razgaliti i zainteresirati svakog posjetitelja. Salzburg je jedan od najbolje očuvanih gradova sjeverno od Alpa, s predivnim pogledom i lokacijom, a njegov stari dio je na popisu mjesta svjetske baštine. 
Radno vrijeme Christkindlmarkta od ponedjeljka do četvrtka je od 10 ujutro do 20.30, petkom od 10 ujutro do 21 sat, subotom od 9 do 21, a nedjeljom od 9 do 20.30.
Za Badnjak sajam radi od 9 do 15 sati, a za Božić i blagdan sv. Stjepana od 11 do 18 sati.
Sajam u Salzburgu sastoji se od nešto više od 95 štandova, podijeljenih u šest raznobojnih dijelova, a prostiru se preko dva glavna trga, Domplatz i Residenzplatz.
Na božićnom sajmu, najtraženije su Mozart kuglice, prženi bademima i zašećerene jabuke.
Cijene ručno rađenih ukrasa kreću se od 3 do 15 eura, staklene kuglice mogu dosegnuti cijenu čak od 10 eura a za klasični ručak od par debrcinki sa senfom i šalicu kuhanog vina platiti ćete oko 5 eura. U blizini se nalazi gradsko klizalište na Mozartplatzu.
Svake godine, mještani Salzburga biraju i "pravog malog Isusa", kojeg posjetitelji mogu vidjeti samo subotom. Za 35 eura možete se sat vremena provozati kočijom, dobijete i tople prekrivače tako da bezbrižno možete uživati u razgledavanju.
Ako ste u Salzburgu, svakako posjetite Mozartovu kuću.
Ulaznicu za ovaj muzej platiti ćete sedam eura.  Ovaj poznati glazbenik rođen je u kući Hagenauer, na trećem katu 1756. godine, a njegov dom danas je jedan od najpoznatijih i najposjećenijih muzeja.
Mozart je živio i na adresi Markettplatz 8 te je i taj prostor pretvoren u muzej ali nije tako popularan kao njegova rodna kuća. U obnovljenom prostoru na tri kata posjetitelji mogu vidjeti kako je Mozart rastao, kada se i kako počeo baviti glazbom, tko su mu bili prijatelji i kako se slagao s roditeljima. Izložene su i njegova mala violina te drugi instrumenti koje je svirao. Svakako probajte poznatu slasticu, Mozartove kuglice za koje ćete izdvojiti osam eura. Ovu slasticu su prvi put proizveli krajem 19.stoljeća. Kuglice po originalnoj recepturi možete probati u Cafe Fürst, dok je 'klasične' najbolje kupovati u ulicama i prodavaonicama izvan glavnih turističkih ruta. Za sve željne dobro šopinga tu je Getreidegasse, najpoznatija trgovačka ulica u Salzburgu. Poznata je po odličnim trgovinama za svačiji džep, ali i po posebnom razmještaju ulica te mnoštvu uskih prolaza i spojenih kuća koje joj daju poseban ugođaj.

1 komentar:

  1. Njemačka je uvijek bila poznata po posebnom obilježavanju adventa i kao jedna od top destinacija za advent putovanja

    OdgovoriIzbriši