Dome, slatki dome - recepti za slatko

Grofičin kolač

Za 1 kolač(12 kriški):

25 dag oraha
12,5 dag ušećerene limunove i narančine korice
1 limun
25 dag brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 žlica kakaa
žličica cimeta i klinčića u prahu
25 dag maslaca ili margarina
25 dag šećera
2 vrećice vanilin šećera
5 jaja
1,5 - 2 dl mlijeka
20 dag šećera u prahu
3 - 4 žlice rakije
masnoća za kalup


Priprema: 
Sameljite orahe i ušećerene korice, naribajte limunovu koricu.
Zagrijte pećnicu na 200 C i namastite okrugli kalup promjera 26 cm.
Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, cimetom, kakaom i klinčiće.
Pjenasto umutite maslac, šećer i vanilin šećer, dodajte jedno po jedno jaje i limunovu koricu.
U tijesto postupno ulijevajte mlijeko i miješajte.
Tijesto ulijte u kalup i pecite oko 1 sat na 180 C.
Kad se kolač ispeče, izvadite ga iz kalupa te stavite na rešetku da se ohladi.
Pomiješajte šećer i rakiju te premažite ohlađen kolač i ostavite dan - dva da odstoji.




Husarski kolačići

Za otprilike 40 komada:

 1 limun
15 dag maslaca
20 dag brašna
5 dag oguljenih i mljevenih badema
0,75 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
prstohvat soli
2 žumanjca
Za punjenje i dekoraciju:
1 žumanjce
2 žlice mlijeka
šećer u prahu za posipanje
10 dag marmelade


Priprema
Naribajte limunovu koricu. Pomiješajte brašno, bademe, šećer u prahu, vanilin šećer i sol, u to dodajte žumanjce, limunovu koricu i maslac izrezan na komadiće.
Zamijesite tijesto, ako se lijepi onda dodajte još malo brašna. Umotajte ga u foliju te ga stavite u hladnjak.
Pećnicu zagrijte na 180 C, lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Od tijesta oblikujte kuglice te ih stavljajte na lim, drškom kuhače napravite udubinu na svakoj kuglici.
Žumanjce razmutite sa mlijekom te premažite kolačiće, stavite lim u pećnicu i kolačiće pecite 15 - 20 min.
Izvadite iz pećnice skupa sa papirom i ostavite da se ohlade. Rastopite marmeladu u lončiću.
Ohlađene posipajte šećerom u prahu i napunite marmeladom.
U tijesto umjesto badema možete staviti lješnjake, orahe ili kokos brašno.



Adventne kocke

Tijesto:
300 g margarina

300 g šećera

1 žlica ruma

5 jaja

400 g pšeničnog brašna

2 žličice praška za pecivo

5 žlica kakaa (bez šećera)

2 žličice cimeta

½ žličice mljevenih klinčića

200 g mljevenih lješnjaka

100 g ušećerene limunove korice

200 g cijelih lješnjaka



Ukrasi:

300 g prosijanog šećera u prahu

100 ml ruma

200 g džema od marelica

150 g prženih, nastruganih lješnjaka



Tijesto:

U posudi uz pomoć električne miješalice (metlicama) dobro izradite omekšani margarin.

Postupno,uz stalno miješanje,dodavajte šećer i rum,sve dok ne dobijete jednoličnu masu.

Svako cijelo jaje umiješavajte otprilike po ½ minute na najvećoj brzini.

Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo,kakaom i začinima,prosijte,te na srednjoj brzini umiješajte naizmjenice s mljevenih lješnjacima.

Na kraju umiješajte ušećerenu limunovu koricu.

Tijesto ravnomjerno razmažite po namaštenom limu (40 x 30 cm).

Cijele lješnjake rasporedite po tijestu, i to tako da u sredinu svake kocke, stranice otprilike 5 cm, dođe po jedan lješnjak. Lagano ih utisnite, pa pecite u donjoj trećini pećnice.



Električna pećnica: oko 180° C (prethodno zagrijana)

Pećnica na vrući zrak: oko 160° C )prethodno zagrijana)

Pećnica na plin: stupanj 3 (prethodno zagrijana)

Vrijeme pečenja: oko 30 minuta



Ukrašavanje:

Šećer u prahu pomiješajte s rumom da dobijete gust preljev. Prelijte još vruć kolač, razmažite preljev, pa ostavite da se ohladi. Kolač narežite na ploške, rubove premažite džemom od marelica, koji ste razrijedili žlicom tople vode, pa uvaljajte u lješnjake.



Čuvate li ploške na hladnom mjestu, moći će stajati do dva tjedna.

Lješnjake u tijestu i za ukras možete po želji zamijeniti bademima.




Mini Stollen

Tijesto:
50 g citronata

50 g svijetlih grožđica

50 g mljevenih badema

250 g pšeničnog brašna

1 ravna žličica  praška za pecivo

75 g šećera

1 vrećica  vanilin šećera

10 kapi  arome ruma

1 jaje

150 g omekšanog maslaca ili margarina

prstohvat soli

malo vanilin šećera u prahu

Tijesto:

U posudu u kojoj ćete umijesiti tijesto stavite citronat,koji ste prethodno fino usitnili te ga pomiješajte s grožđicama i bademima. 
Prosijte brašno sa praškom za pecivo i dodajte u posudu. 
Dodajte i ostale sastojke pa ručnom miješalicom (lopaticama), najprije na najslabijoj brzini,a onda na najjačoj izradite tijesto.
Radnu površinu lagano pospite brašnom te od tijesta oblikujte valjke,debljine olovke,koje izrežite na komadiće dužine 4 cm. 
Po dva stavite jedan uz drugi,a treći valjčić položite na njih i lagano ga pritisnite tako da dobijete oblik slatkog njemačkog božićnog kruha. 
Tako oblikovane mini hljepčiće položite na lim za pečenje,koji ste prethodno obložili masnim papirom i stavite u sredinu zagrijane pećnice.


Električna pećnica: oko 180o C (prethodno zagrijana)

Pećnica na vrući zrak: oko 160o C (prethodno zagrijana)

Pećnica na plin: stupanj 2 - 3 (prethodno zagrijana)

Vrijeme pečenja: oko 12 minuta

Hljepčiće zajedno s masnim papirom povucite na rešetku za kolače i ostavite da se ohlade. Pospite ih šećerom za dekoraciju.


 

Kolač od sira

Tijesto:
2 žumanjka
1 šalica brašna
1 žličica praška za pecivo
3 žlice šećera
1 žlica mlijeka
70 g maslaca
Preljev:
750 g kravljeg sira
200 g šećera
Vrećica i pol vanilin šećera
Vrećica i pol pudinga od vanilije
2 cijela jaja
3/8 litre mlijeka
4 žlice ulja

Priprema:

Izmiješajte sve sastojke za tijesto.
Prstima umjesite tjesto i razvaljajte ga (najbolje pritščući tijesto prstima) na dno namašćenog lima za kolače.
Mikserom dobro izmješajte sve sastojke za preljev tako da smjesa bude glatka.
Smjesu prelijte preko tijesta.
Pecite kolač oko sat vremena na 175 C.
Pustite da se kolač dobro ohladi pa ga zatim narežite na veće kocke ili trokute (ako ste ga pekli u okruglom kalupu za kolače).
Na kraju kolač možete prekriti voćem ili drugim dodacima.

 

Čokoladni mousse

120 g tamne čokolade
4 jaja, odvojen žumanjak od bjelanjka
3 žlice jake kave

Priprema:

Čokoladu razlomite na manje kocke. Zakuhajte vodu pa na vrh posude u kojoj ste zakuhali vodu postavite drugu posudu koja neće dodirivati vruću vodu.
U vodu dodajte kocke čokolade i pustite da se čokolada otopi na vrlo laganoj vatri. Bilo bi bolje da ne mješate čokoladu već da ju otapate na vrlo laganoj vatri. 
Prije nego se čokolada sasvim otopi dodajte 3 žlice vode u kojoj je razmućena instant kava.
Istucite bjelanjke u čvrstu smjesu.
Maknite rastopljenu čokoladu s vatre. 
Brzo umješajte žumanjke. Potom brzo ali nježno umješajte istučeni bijelanjak.
Ulijte u posude za serviranje. 
Površinu rashlađene čokoladne pjene možete preliti nekim likerom ili šlagom.