nedjelja, 27. studenoga 2011.

SVETI NIKOLA

Sveti Nikola rođen je u Maloj Aziji u pokrajini Liciji u 3. st. 
Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su molili Boga da dobiju dijete i dobili su malog Nikolu koji je dobio ime po stricu biskupu Nikoli. Nažalost njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam.
Postao je svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu. Uskoro mu umire stric, biskup Myre i svi misle da će ga Nikola naslijediti. 
No on skroman i u strahu od te časti bježi u Palestinu gdje živi samački život. Kada se vratio nakon nekoliko godina stigao je u trenutku kada umire nasljednik njegova strica. Ovoga puta nije mogao izbječi biskupsko mjesto te postaje biskup. 
Od tada noći provodi moleći se, a dane pomažući nesretnima i šireći vjeru. 
Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. godine te biva pokopan u Myri gdje se i danas nalazi sarkofag u kojemu je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. 
Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.
Prema narodnom vjerovanju činio je i čudesa. 
Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mora i mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojemu je zapela riblja kost u grlu te ga nazivamo i zaštitnikom djece.
Sveti Nikola je kao biskup živio jako skromno. Širio je ljubav, dobrotu i pomagao je ljudima. Još uvijek Nikola živi u starim istinitim pričama.

Nema komentara:

Objavi komentar