subota, 19. studenoga 2011.

BOŽIĆNI DAN

Rođenje Boga-čovjeka je jedinstveni povijesni događaj koji kršćanski svijet slavi od davnina.
Ta svetkovina nazvana Božić, riječ je umanjenica od riječi Bog i prvi je naziv djeteta Isusa, te je kasnije prenesen i na sam blagdan njegova rođenja.
Božić je blagdan mira, vrijeme okupljanja obitelji, radosti i zbližavanja a danas ga slave i mnogi nekršćani kao tradicijski obiteljski blagdan kada se daju i prigodni darovi.

U mnogim se zemljama božićni blagdani slave na drugačije načine, baš kao što Hrvatska ima ima svoje običaje i tradiciju, isto tako imaju i ostale zemlje.

U Australiji i zemljama istog podneblja Božić se slavi usred ljeta zbog vremenske razlike između polutki, Meksiko ima tradiciju da ljudi idu od vrata do vrata čestitajući te sudjeluju u razbijanju pinjata.
Japanci Božić slave po uzoru na zapadne zemlje iako nisu kršćanska zemlja, važniji blagdan od Božića jest Nova godina.
 Na Tajvanu Božić se neslužbeno slavio budući da je tog dana 25.prosinca 1947. potpisan ustav Republike Kine koji se svake godine slavio kao nacionalni praznik, iako je 2001. ukinut taj praznik, Božić se ipak ponegdje još neslužbeno slavi.
U Finskoj se od davnina  Djed Božićnjak naziva Joulupukki što na finskom znači „božićna koza“, jer po staroj tradiciji ljudi su se odijevali u kozju kožu te kružili kućama jedući ostatke od božićnih jela.

Kod kršćana, u mnogim krajevima je običaj da se na taj dan ide na tri mise.
Prva je misa je polnoćka, druga je rana jutarnja a zovemo ju „pastornica, zornica“ ili „mala misa“. Običaj je da se  na rano jutarnjoj misi ide se na pričest.
Treća misa zove se „poldanica“ ili „vela misa“.

Tradicionalno se na stolu nalazi  boca rakije i košarice sa suhim smokvama, lješnjacima, orasima, bademima ali to sve ovisi kojim blagodatima prirode obiluje neki kraj.
Božićni ručak uvijek je svečan i obilan te skuplja se čitava obitelj. Jelovnik je većinom tradicionalan, tako da se na stolu može naći voće, povrće, mesna pečenja, hladetina, sarma, juha, domaći kruh i peciva ali sve ovisi i o ukusima gostiju i ukućana.

Nema komentara:

Objavi komentar